Nieuwsbericht. Almere en Lelystad beter dan Rotterdam dmv festival?

In Rotterdam kletsen ze al jaren betreffende een operafestival. In Almere hebben ze er nu een. Gister is de allereerste aflevering van Zomeropera, een feest voor opera, operette, muziektheater en musical, in een hangar op Lelystad voorzichtig begonnen.
avondje uit
Eenvoudig, aangezien aanstichter en theaterregisseur Johnny Kuiper, gaf pas vorig juni het groene licht en 300.000 euro steun ontving om met zijn festival te beginnen. Dientengevolge ontstonden er wel wat organisatorische problemen en is het overzicht dat verder in september in Almere en Culemborg wordt voortgezet nog niet helemaal rond.

Maar aan Kuipers plannen voor de tweede editie volgend jaar te oordelen, zullen Almere en de provincie Flevoland en Gelderland zich zelf in bijzonder stralende culturele schijnwerpers kunnen plaatsen. Eerstkomend jaar wil Kuiper de opera Nixon in China van John Adams brengen, plus Adams’ musical I was looking at the ceiling and then I saw the sky, over de aardbeving in San Francisco in 1994.

Hij hoopt dat het Onafhankelijk Toneel en Rotterdams Philharmonisch Orkest hun gezamenlijke produktie van Adam’s opera The death of Klinghoffer, die in april 2004 in Rotterdam in premiere gaat, op zijn festival te kunnen herhalen.

Daarenboven heeft Kuiper een opera over Alzheimer besteld bij componist Chiel Meijering, met een manuscript die speciaal gepubliceerd is door Alzheimerspecialist arts Bert Keizer. Als klap op de vuurpijl zal Kuiper een ‘wedstrijdje’ uitschrijven onder 180 operetteverenigingen in Nederland. De vier winnaars zullen speciaal voor het festival elk een werk opvoeren uit de vier hoofdstromen van de operette – Oostenrijk (Weense operette, Frankrijk (Offenbach), Engeland (Gilbert and Sullivan) en Spanje (Zarzuela).

Vooralsnog is kijk ook hier de 1e editie dus tamelijk ingetogen van opzet. Als festivalthema koos Kuiper 100 jaar burgerluchtvaart en plaatste de muziektheaterproducties in een hangar op Lelystad Aiport. De surrealistische omgeving van het kleine vliegveld met zijn sportvliegers, die ook nog voor niets stunts hoog in de wolken uitvoeren, verhoogde het theatergevoel alleen maar.

Gezellig uitgaan


Echter biedt het festival Zomeropera ook opgewondenheid? Voor een eerste dinnershow editie is hier een hoopvol visitekaartje gepresenteerd. Met dit festival is een oude droom van theaterregisseur Johnny Kuiper werkelijkheid geworden. Een waaier van alle structuren van muziektheater tonen, van opera tot operette en musical, maar ook experimenteel muziektheater. Een ander belangrijk facet is ruimte bieden; niet alleen aan professionals, maar ook aan vakstudenten en zelfs kinderen.

En zo huppelden en rapten in de hangar in Lelystad tussen een Fokker lesvliegtuig en een Ultra Light, zeer jonge kinderen van de Balletschool Almere in
hun productie Anthony, over het leven van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Moraal van hun schoolvoorstelling: maak je geen zorgen, ook Anthony Fokker presteerde niets op school, maar werd toch groot. De voorstelling wordt in september in Almere herhaald, in een langduriger versie waarin de hit van Idolswinnaar Jamai, Step right up, met zijn autorisatie is geregistreerd.

Minder geslaagd was de werkplaatsproductie over de rampspoed met het Herculesvliegtuig met fanfaremusici in Eindhoven. De noodzaak van dit stuk ontbrak volkomen.

Schitterend was desalniettemin de versie van twee muziektheaterstukken van Bertolt Brecht met muziek van Kurt Weill en Paul Hindemith over Charles Lindbergh en zijn baanbrekende 1e vlucht over de Atlantische Oceaan. Dirigent Jurjen Hempel maakte van deze aktes, in regie van Johnny Kuiper, een muzikaal festijn, met een perfect spelend jong Almeers Philharmonisch, prima solisten en een passend koor.

Op deze plaats ligt de dynamiek van het festival – krachtige stukken die niet vaak worden gebracht opvoeren. Zomeropera lijkt een schitterend initiatief en moet echt een kans krijgen. Om bij het thema van dit festival te blijven: de eerste aflevering lijkt op de eerste vlucht van de gebroeders Wright – een wat hobbelig begin, met een korte stijging, niettemin met een grote belofte voor de toekomst en met belangrijke consequenties voor Almere, Flevoland en Nederland.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Nieuwsbericht. Almere en Lelystad beter dan Rotterdam dmv festival?”

Leave a Reply

Gravatar